Safran Kaliteleri ve Sınıflandırması Nedir? Gerçek Lezzetin Şifreleri

Safran Kaliteleri ve Sınıflandırması Nedir? Gerçek Lezzetin Şifreleri

May 10, 2025

Safran Kaliteleri ve Sınıflandırması Nasıldır?

Safran, dünyadaki en eski ve değerleri baharatların başında gelir. Safran için "kırmızı altın" dendiğini de duymuş olabilirsiniz. Kırmızı altın ifadesi sadece safranın fiyatından dolayı değildir, safrana asıl değerini veren yoğun aroması, şifalı bileşenleri ve katı kalite sınıflandırması verir. Afganistan'ın yüksek rakımlı bereketli topraklarında yetişen Kangina Süper Negin Safranı, katı kalite sınıflandırmasının zirvesindeki yerini geleneksel yöntemlerle koruyor. 

Safranın Değerini Belirleyen 4 Ana Faktör

  • Renk (Crocin oranı) : ISO 3632 standardına göre safranın derin kırmızılığını belirler.
  • Aroma (Safranal Oranı) : Burnunuza bal - çiçek karışımı yoğun bir koku geliyorsa safran tazedir.
  • Tat (Picrocrocin oranı) : Acı-tatlı dengenin yüksekliği özellikle tatlı ve risotto gibi tariflerde fark yaratır.
  • Nem ve Saflık : Toz, polen veya ipeksi sarı kısımlar fazla ise kalite düşer.

Safran Kalite Sınıfları

  • Pushal (3. Sınıf) : Kırmızı uçların sarı sapla beraber paketlendiği, ekonomik ama aroması düşük sınıf.
  • Sargol (2. Sınıf) : Kısa, tamamen kırmızı stigmalardan oluşur. Renkleri doygun ancak uçları kırpıktır.
  • Negin (1. Sınıf) : Uzun ve kesintisiz kırmızı teller vardır. Crocin değerleri yüksektir ve yemeklerde parlak sarı-turuncu renk verir.
  • Süper Negin (Premium Sınıf) : En uzun stigmalara ve en yüksek Crocin-Safranal oranına sahip, dünya gurme mutfaklarının ve Michelin restoranlarının gözdesi. Kangina'nın Afgan Süper Negin safranı bu kategoridedi.

Bu sınıflandırma piramitinin en üst kısımlarında Afgan ve İran safranları yerini almaktadır. Sınıflandırma olarak aynı sınıf düzeyindeki safranlar benzer kalitede olduğu düşünülebilir. Ancak bazı durumlarda farklar olabilmektedir. Burada çok önemli bir soru akla gelmektedir.

Safran Kalite Sınıfları
Safran Kalite Sınıfları

İran Safranı mı, Afgan Safranı mı?

İran, safran üretim hacminde önde yer almaktadır. Yüksek miktarda üretim yapılmakta ve bu durum endüstriyel üretim ihtiyacını da beraberinde getirmektedir. Afgan safranı ise özellikle Herat bölgesinde, yüksek rakım ve kuru-sıcak iklim sayesinde daha yüksek safranal ve crocin yoğunluğu sunar. Bu da daha parlak renk, kalıcı aroma ve düşük nem demektir. Afganistan'da safran üretim miktarı İran'a göre azdır. Kangina'nın safranını öne çıkaran en önemli etmen Süper Negin kalite sınıfında yer alması ve kesinlikle doğal yöntemlerle sofralarınıza sunulmasıdır. Kangina'nın Süper Negin safranı hem yetişmesi doğaldır hem de geleneksel yöntemler ile kurutulmaktadır. Safranlarımızın tamamı geleneksel yöntemlerle sunulmakta ve endüstriyel işlem uygulanmamaktadır. Yani Kangina markasından aldığınız Süper Negin Safranı hem kalite standartı en yüksek safrandır hem de tamamen geleneksel doğal yöntemler kullanılarak sofranıza ulaşmaktadır. 

Hakiki ve Orijinal Safranı Nasıl Anlayabiliriz?

Safran ile karıştırılabilen aspir denilen aslında safran olmayan başka ürünler de vardır. Gerçek safran ile aspir karıştırılabilmektedir. Hem gerçek safranı anlamak hem de kalite sınıflarına göre safranı anlamak için uygulanabilecek 3 test vardır.

  • Soğu Su Testi : Birkaç tel safranı soğuk suya bıraktığınızda su yavaşça altın sarısı renge döner ve teller rengini tam kaybetmez. Aniden kızıl boya salan ürünler genellikle boyalıdır.
  • Koku Testi : Bal - siyez ekmeği karışımı tatlı-odunsu bir koku alırsınız. Metalik veya acı kimyasal kokular sahteliğe işaret eder.
  • Kağıt Testi : Tel, beyaz kağıtta ovalandığında kuru kalır. Kağıda boya bulaşıyorsa safran gerçek değildir. 

Gerçek safran genelde 1 gram, 2 gram, 5 gram ve 10 gram olarak satılmaktadır. 2 gram safran fiyatı ile 5 gram safran fiyatı hem ambalaj, hem nakliye giderleri dikkate alındığında 5 gram safran gram/fiyat metriğinde daha uygun fiyatlı olmaktadır. Bunun yanı sıra safranın fiyatına direkt etki eden unsurlar ise:

  • Kalite Sınıfı (Süper Negin > Negin > Sargol > Pushal)
  • Hasat yılı ve tazelik
  • Paketleme ve Sertifika (ISO 3632 Laboratuvar raporu)

Safranı En İyi Nasıl Kullanırsınız?

  • Mutfakta : Risotto'dan sütlaça, pilava ve yemeklere, bal-tahim karşımına dek küçük bir tutam derinlik katar. Sütlü tatlılarınız, smoothielerinizin tadını zenginleştirebilirsiniz.
  • İçeceklerde : 4-5 tel safranı 80 °C'de 5 dk demleyip "altın çay" olarak servis edebilirsiniz. Dilerseniz yeşil çayınızın içerisine 2-3 tel de ekleyerek yeşil çayınıza tatlı bir aroma katabilirsiniz. 
  • Cilt Bakımı & Wellness : Antioksidan içeriği sayesinde ev yapımı yüz maskelerine eklenir. Gül suyu ile karıştırılırsa canlılık verir.

Safran Keyfini Kalitede Arayın

Gerçek, hakiki safranı ararken kalite sınıfı, menşei, laboratuvar raporu ve güvendiğiniz marka dörtgeninden şaşmayın. Kangina Süper Negin Safranı, hem mutfağınızda hem de yaşam kalitenize bugünden etki edecek ve kırmızı altınınız olmaya hazır.

Afganistan'ın bereketli topraklarından gelen Kangina safranını incelemek veya 2 gram Süper Negin Safranı, 5 gram Süper Negin Safranı keşfetmek için kangina.com.tr mağazamıza göz atın. Doğadan sofranıza gelen bu eşsiz lezzet her telinde 3 bin yıllık bir hikaye taşıyor.